Р Е Ш Е Н И Е №44 от 24 март 2022 година

О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

Р Е Ш Е Н И Е

44

от 24 март 2022 година, взето с Протокол №3

 

ОТНОСНО: Учредяване на еднолично търговско дружество с наименование „ПАЗАРДЖИК СОЛАР СИТИ” ЕООД,

 С оглед драстичното увеличение на разходите за електрическа енергия, вследствие ръста на цените, известна независимост на Общината ще донесе създаването на еднолично търговско дружество, произвеждащо електрическа енергия от възобновяеми източници за нуждите на общинската бюджетна сфера – улично осветление, отопление и осветление на училища, детски градини, музеи и др. общински обекти; съответно излишъкът може да бъде продаван за погасяване задълженията на дружеството във връзка с извършените инвестиции.

         Инвестиционният замисъл съответства на обществения интерес и е в полза за местната общност.

         Общинският съвет, след като обсъди предложението на Кмета на Общината  Тодор Попов, на основание чл. 21, ал. 1, т. 9 от ЗМСМА и чл. 113 и чл. 147 от Търговския закон и след станалите разисквания

 

Р Е Ш И:

 

  1. Учредява за неограничен срок търговско дружество с наименование „ПАЗАРДЖИК СОЛАР СИТИ” ЕООД с учредител ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК, със седалище и адрес на управление на дружеството: гр. Пазарджик, бул. „България” № 2, с предмет на дейност на търговското дружество:

Реализация и управление на проекти, свързани с възобновяемите и алтернативните енергийни източници, производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, внедряване и популяризиране на енергийна ефективност при производството, преноса и консумацията на енергия, организиране, оперативно планиране, координиране и управление на енергийна система от възобновяеми източници, търговия с електрическа енергия.

  1. Основният капитал на дружеството да бъде от 50 000 лв. /петдесет хиляди лева/, набран без подписка от учредителя и разпределен в 50 /петдесет/ дяла, всеки от които с номинална стойност по 1000 лв. /хиляда лева/.
  2. Дружеството ще се управлява от Управител, който ще бъде избран след проведен конкурс при спазване на изискванията на Закона за публичните предприятия, Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия и Наредбата за реда на учредяване на търговски дружества с общинско имущество и за упражняване на правата на собственост на Община Пазарджик в търговските дружества, приета от Общински съвет – Пазарджик.
  3. Избира Атанас Петров Недялков за управляващ дружеството, за срок до влизане в сила на решението на комисията за избор на управител, който да предприеме действия по регистрацията на същото, с право да упълномощава адвокат за извършване на съответните правни действия.
  4. Определя на избрания по т. 4 от настоящото решение управител месечно възнаграждение в размер на 1 840 лв /хиляда осемстотин и четиридесет лева/.
  5. Упълномощава Кмета на Общината да представлява Общината на учредителното събрание, да упражнява правата на учредител, да подпише всички необходими документи, свързани с учредяването и съдебната регистрация на дружеството, както и с право да преупълномощава адвокат за извършване на съответните правни действия.
  6. Одобрява предложения устав на дружеството.
  7. Избира комисия в състав:

 

          Председател: Румен Димитров;

          Секретар: Лиляна Мърхова-Присадникова;

          Членове: Тодор Тодоров;

                          Арлин Антонов;

                          Малина Консулова-Златева

         със задача да организира и проведе конкурс за избор на управител на „ПАЗАРДЖИК СОЛАР СИТИ” ЕООД в срок от 6 месеца от датата на регистриране на дружеството при спазване на изискванията на Закона за публичните предприятия, Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия и Наредбата  за реда на учредяване на търговски дружества с общинско имущество и за упражняване на правата на собственост на Община Пазарджик в търговските дружества, приета от Общински съвет – Пазарджик.

  1. Одобрява проект за договор за възлагане управлението на „ПАЗАРДЖИК СОЛАР СИТИ” ЕООД, съгласно приложение №1 към настоящото решение.
  2. Упълномощава Тодор Димитров Попов – Кмет на Община Пазарджик, да подпише договор за възлагане управлението на „ПАЗАРДЖИК СОЛАР СИТИ” ЕООД, съгласно приложение №1 към настоящото решение.
  3. Одобрява проект на декларация съгласно изискванията на чл. 141, ал. 8 и чл. 142 от ТЗ, която следва да подпише управителя, съгласно приложение № 2 към настоящото решение.
  4. Одобрява проект на писмено съгласие от управителя с образец от подписа му, които следва да бъдат заверени нотариално за представянето им пред Търговския регистър, съгласно приложение №3 към настоящото решение.

 

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

39

39

0

0

 

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

ПОИМЕННО ГЛАСУВАНЕ

Оригинал на документа

четвъртък 31 март 2022 - 12:54:15