Р Е Ш Е Н И Е №97 ОТНОСНО: Вземане на решение за финансиране на социална услуга „Подкрепа за придобиване на трудови умения“, предоставяна от фондация „Хефест“, БУЛСТАТ: 112597159, със седалище и адрес на управление:

О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

  

Р Е Ш Е Н И Е

97

от 27 април 2023 година, взето с Протокол №4

  

ОТНОСНО: Вземане на решение за финансиране на социална услуга „Подкрепа за придобиване на трудови умения“, предоставяна от фондация „Хефест“, БУЛСТАТ: 112597159, със седалище и адрес на управление: гр. Пазарджик, ул. „Стоян Ангелов“ № 65, считано от 01.05.2023 г.

 

Общинският съвет – Пазарджик, след като обсъди предложението на Кмета на Община Пазарджик, и като взе предвид, че Фондация  „Център за социална рехабилитация и интеграция „Хефест“ е единствена на територията на община Пазарджик и в цяла България, която двадесет години осигурява без финансиране трудова терапия на лица с трайни увреждания 50 и над 50% намалена трудоспособност, в т.ч. и на лица с психични проблеми; че дейността на „Хефест“ е в съответствие с националните и европейските измерения – да се работи с хората в неравностойно положение чрез подходящи форми  на превенция и активна политика за подпомагане и осигуряване на равни възможности на пазара на труда.

През последните месеци фондацията изпитва остра нужда от подкрепа с финансови средства, поради увеличените разходи за консумативи и издръжка (ток, вода и заплати на екипа, предоставящ социалните услуги) и др., подробно изложено в писмо изх. № 03/28.01.2023 г., адресирано до кмета на Община Пазарджик.

Основните дейности на Фондация „Хефест“ са насочени към преодоляване на социалната изолация на пълнолетни лица с психични проблеми, като основните дейности са насочени към: формиране на професионални умения на лица, които нямат никакви  или имат минимален трудов опит; формиране на трудови навици и дисциплина; увеличаване възможността на по-късен етап да намерят професионална реализация; подобряване на финансовото им състояние, тъй като за всеки изработен предмет бенефициентите получават възнаграждение; преодолява се тежката социална изолация, тъй като в групата те срещат много приятели, с които прекарват по-голямата част от деня.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 41, ал.1, т. 2 от Закона за социалните услуги, чл. 44, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация,Общинският съвет – Пазарджик,

 

Р Е Ш И:

 

Одобрява финансиране на Фондация „Център за социална рехабилитация и интеграция „Хефест“, БУЛСТАТ: 112597159, със седалище и адрес на управление: гр. Пазарджик,  ул. „Стоян Ангелов“ № 65, със сумата от 3000 лв. месечно, считано от 01.05.2023 г. до 31.12.2023 г.

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

39

39

0

0

 Оригинал на документа

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

 

 

 

 

четвъртък 04 май 2023 - 13:49:02