Р Е Ш Е Н И Е №88 ОТНОСНО: Приемане на Декларация за несъгласие с издаването на разрешително за кариери и добив на природни материали в землищата на селата Дебръщица, Црънча и Паталеница.

О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

  

Р Е Ш Е Н И Е

88

от 25 април 2024 година, взето с Протокол №5

  

ОТНОСНО: Приемане на Декларация за несъгласие с издаването на разрешително за кариери и добив на природни материали в землищата на селата Дебръщица, Црънча и Паталеница.

 

Общински съвет – Пазарджик, след като обсъди предложението на общинския съветник Димитър Петков, на основание чл. 21, ал. 1, т. 13 и чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА,

 

Р Е Ш И:

 

         Приема Декларация за несъгласие с издаването на разрешително за кариери и добив на природни материали в землищата на селата Дебръщица, Црънча и Паталеница, със следния текст:

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

         Ние, общинските съветници от Общински съвет – Пазарджик, в качеството си на представители на гражданите на община Пазарджик, заявяваме категоричното си несъгласие и недоволство от намеренията за предоставяне на концесия за добив на инертни материали в местността Хайдушко кладенче в землището на село Паталеница, община Пазарджик, област Пазарджик, като излагаме нашата позиция:

1.Светилището на Бог Асклепий е свещено място за траките, археологически обект, който не е изцяло проучен.

2.Издаването на разрешително за кариери и добив на природни материали би застрашило живата и нежива природа в целия район, засягайки чиста и запазена естествената натура в общините Пазарджик и Септември.

         С настоящата декларация Общинският съвет – Пазарджик изразява категоричната позиция на местната общност, че е крайно наложително предприемането на спешни действия от изпълнителната власт за гарантиране гражданските права и справедливи искания на жителите от община Пазарджик. Настояваме за спешни, адекватни действия и спиране на процедурите, свързани с издаване на разрешителни за кариерни дейности в района на цялата „яка”, включваща землищата на селата Паталеница, Црънча и Дебръщица, както и цялата част от рида Къркария, попадаща в територията на Община Пазарджик. Възлагаме на Кмета на Общината в рамките на три месеца да предприеме необходимите действия и да запознае Общинския съвет с възможностите за обявяването на тези територии за защитени зони.

         В случай, че институциите, от които това зависи, не се съобразят с нашата позиция и искане, заявяваме, че обществеността на община Пазарджик ще инициира граждански инициативи за защита на интересите на жителите в този район.

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

37

37

0

0

 Оригинал на документа

 

НАЙДЕН ШОПОВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

 

 

четвъртък 02 май 2024 - 09:09:40