Р Е Ш Е Н И Е №62 ОТНОСНО: Приемане на Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Пазарджик през 2024 г.

О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

  

Р Е Ш Е Н И Е

62

от 28 март 2024 година, взето с Протокол №4

  

ОТНОСНО: Приемане на Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Пазарджик през 2024 г.

 

Общинският съвет – Пазарджик, след като обсъди предложението на Кмета на Община Пазарджик, съгласно изменения и допълнения на Закона за народните читалища (ЗНЧ), обнародвани в Държавен вестник брой 42 от 5 юни 2009 г.,  на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 във връзка с ал. 2 от ЗМСМА и чл. 26а, ал. 2 от ЗНЧ

 

Р Е Ш И:

 

Приема Годишна програма за развитие на читалищната дейност в Община Пазарджик за 2024 година, както следва:

 

ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧИТАЛИЩНАТА ДЕЙНОСТ

В ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК ПРЕЗ 2024 г.

  

І. Общи положения.

Годишната програма е разработена на основание чл. 26а, ал. 1 от Закона за народните читалища, с  цел обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като  обществено значими  институции.

         Българските народни читалища с основание могат да бъдат наречени родното място на съвременната българска култура. По своята същност те са уникален културен феномен, от който започва Българското просвещение.

         С чл. 2, ал. 1 от Закона за народните читалища те се определят като „традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в населените места, които изпълняват и държавни културно-просветни задачи“.

В Пазарджик с читалището като институция е свързана цялата културна история на града. Всички сега съществуващи културни институции биографически са свързани с най-старото читалище "Виделина". В него с първата музейна и художествена сбирка е положено началото на днешните Регионален исторически музей и Художествена галерия. На негова сцена е първото театрално представление през 1870 г., която Драматично- кукленият театър днес е приел за своя рождена дата. На сцената на това читалище са първите изяви на легендарните Георги Шаранков и Кръстю Сарафов, оперетните спектакли – начало на Симфонично-оперетното дружество, оформя се ядрото на Ансамбъла за народни песни и танци, първата публична библиотека.

Днес читалищата като национални, социални, културни, образователни и информационни организации се стремят да отговорят на съвременните предизвикателства чрез многообразието от продукти, услуги и инициативи. Те играят съществена роля в социализацията и повишаване качеството на живот на местната общност.

 

Читалищна мрежа.

         На територията на Община Пазарджик действат 35 народни читалища – 4 градски и 31 в селата.  Чрез тях се реализира до голяма степен  културният и духовен живот на градските квартали и селата. Читалищата от община Пазарджик са основни  културно-образователни средища, с ясно изразени действия за съществуването им  и като  информационни,  и обществени центрове.

         Всички читалища са регистрирани в Министерството на културата, имат съдебна регистрация и членуват в Съюза на народните читалища.

Това обуславя и специалното отношение на подкрепа, което Община Пазарджик оказва на всички читалища, активно функциониращи на територията на общината.

 

Основна дейност.

Основната дейност на читалищата е свързана с организирането на културен живот, както и съхранението на обичаите и традициите на българския народ и утвърждаването на националното самосъзнание чрез редица свои самобитни инициативи като фестивали, събори, тържества и други.

Устойчивостта им се базира и на търсенето на иновативни подходи в приобщаване на хората от общността – създаване на компютърни зали, копирни центрове, среда за четене и общуване, места за извънкласни форми на обучение за ученици и студенти. 

 

Библиотечна дейност.

Библиотечната дейност е една от основните функции на читалището. В библиотеките се събират, обработват, организират, съхраняват и предоставят за обществено ползване библиотечни и информационни услуги за населението. Те осигуряват свободен достъп за своите читатели, като библиотекарите работят за привличането на нови читатели сред младите хора, за създаване на трайни навици за четене и получаване на знания и умения. В рамките на тези дейности, с помощта на различни методи и форми на работа (уреждане на кътове и витрини с литература, срещи с ученици, литературни четения и др.), се създават условия за пълноценно използване на библиотечния фонд. С навлизането на информационните технологии компютрите стават все по-необходими в ежедневната им работа. Достъпът до информация, знания, комуникация и учене през целия живот се налага в последно време с предоставянето на компютърни и интернет услуги.

         Към всички читалища на територията на община Пазарджик, с изключение на читалище “Виделина 1862” – Пазарджик, функционират библиотеки, разположени в читалищните сгради.

Библиотечните фондове се обновяват периодично чрез проекти към Министерство на културата и с книги, издадени по програмата на Община Пазарджик за подпомагане на местни творци.

Новите условия и завръщането на млади хора в родните им места, налага необходимостта от окомплектоване с актуални заглавия, свързани с образователния процес и съвременните потребности на читателите. Тази тенденция се наблюдава в голяма част от библиотеките в по-големите населени места и в града.

Някои от читалищните библиотеки играят съществена роля в подпомагане процеса на ограмотяване.  Това, както и други дейности, свързани с извънкласна дейност, налага връзката с училищата по места.

 

Художествено-творческа дейност.

Всяко читалище на територията на община Пазарджик има свой културен календар, включващ събития, посветени на важни чествания, бележити дати и традиционни местни празници, събори, фестивали и др.

     В читалищата функционират колективи на любителското творчество – за народни танци, изворен фолклор, музикални школи по различни инструменти – пиано, цигулка, акордеон, китара, школи по модерен и класически балет, изобразително изкуство, литературни клубове, детски вокални групи, състави за стари градски песни и др. Насърчават се дарбите не само на младите, но и на по-възрастното поколение. Така се поддържа тенденцията за учене през целия живот. Хората отделят от свободното си време, за да изявят своя талант, за обогатяване на образователните си потребности и на духовния си живот.

    Читалищата от общината участват активно в общински културни прояви (Великден, Цветница, Лазаровден, новогодишни тържества, Празник на града, фестивали и други форми на изкуствата).

         Читалищата осъществяват и краеведска дейност – събиране и разпространяване на знания за родния край. Те могат да  създават и музейни колекции съгласно Закона за културното наследство.

 

Административно-финансова дейност.

         Органи на управление на читалището са общото събрание, настоятелството и проверителната комисия. Върховен орган на читалището е общото събрание.

         Читалищата набират средства от следните източници:

  1. членски внос;
  2. културно-просветна и информационна дейност;
  3. субсидия от държавния и общинските бюджети;
  4. 4. проекти към Министерството на културата за допълваща целева субсидия;
  5. наеми от движимо и недвижимо имущество;
  6. дарения и завещания;
  7. други приходи.

         С решение на общинския съвет читалищата могат да се финансират допълнително над определената по държавния бюджет субсидия със средства от собствените приходи на общината.

         Предвидените по държавния и общинския бюджет средства за читалищна дейност се разпределят между читалищата от комисия с участието на представител на съответната община, на всяко читалище от общината и се предоставят на читалищата за самостоятелно управление. При недостиг на средства за ремонта и поддръжката на читалищна сграда средствата се осигуряват от общинския съвет.

 

ІІ.Основни цели:

  1. Развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователна дейност в Община Пазарджик.
  2. Запазване на обичаите и традициите на населението  в общината.
  3. Разширяване знанията гражданите и приобщаването им към ценностите на науката, изкуството и културата.
  4. Осигуряване на достъп до информация за всички слоеве от населението.

  

ІІІ. Основни задачи:

  1. Поддържане на общодостъпни библиотеки, читални, както и създаване и поддържане на електронни информационни мрежи.
  2. Развитие и подпомагане на любителското художествено творчество, чрез създаване на колективи и изпълнители в различните жанрове на изкуството, за които има необходимите условия.
  3. Организиране на школи, кръжоци, курсове, клубове, празненства, концерти, чествания и младежки дейности.
  4. Организиране на кътове по повод бележити дати и годишнини във фоайетата на читалищата.
  5. Събиране и разпространяване на знания за родния край.
  6. Предоставяне на компютърни и интернет услуги на населението.
  7. Развитие на партньорство между читалищата, другите граждански организации и местната власт.

 

ІV. Дейности и приоритети.

         И през настоящата 2024 година Община Пазарджик ще подкрепя дейността на народните читалища, като важни центрове за съхраняване и развитие на любителското творчество и инициатива и културно-просветителски звена.

 

Приоритети през 2024 год. са:

  1. Запазване на читалищата като общодостъпни центрове за библиотечно и информационно осигуряване на населението чрез ускореното навлизане в дейността им на съвременните комуникационни и информационни технологии;
  2. Подпомагане на традиционните читалищни дейности и търсене на нови съвременни форми за тяхното развитие и предаване;
  3. Участие при поддържането на традиционните форми на културата и фолклора;
  4. Повишаване ролята на читалищата при социалната и културна интеграция на различни общности, в т.ч. групи в риск, в неравностойно положение, етнически общности и др.

 

 

През 2024 г. Община Пазарджик ще оказва съдействие на читалищата в следните насоки:

  1. Обогатяване на библиотечните фондове, оборудване с компютри и техника;
  2. Търсене на иновативни форми за привличане на младите хора, изхождайки от техните интереси и потребности;
  3. Активно участие на читалищни колективи при провеждане на общински културни прояви (Великден, Цветница, Лазаровден, новогодишни тържества, Празник на града и др.);
  4. Осигуряване на средства за поддържане и развитие на художествената самодейност;
  5. Обновяване на материално техническата база на читалищата, съобразно финансовите средства на Община Пазарджик.

  

  1. Дейности по програмата за 2024 г.

 

№ по ред

Дейности

Срок

Отговорник

Необходими финансови средства

І.

Библиотечна  дейност

 

 

 

1.

Поддържане на обществени библиотеки.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

 

2.

Обогатяване на библиотечния фонд

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

 

3.

Мероприятия за повишаване на читателския интерес – представяне на нови книги, срещи-разговори, литературни четения, изложбени кътове с книги и др.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

4.

Предоставяне на компютърни и интернет услуги за населението.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

 

5.

Проучване,  издирване и съхраняване на културно-историческото наследство на родния край.

2024 г.

Читалищни служители

Собствени средства, дарения, спонсорство

 

ІІ.

Художествена самодейност

 

 

 

1.

Развиване и подпомагане дейността на съществуващите самодейни групи, клубове и кръжоци.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

2.

Разкриване на нови форми на любителско творчество.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

 

3.

Участия във фестивали, конкурси, събори на общинско, регионално и национално ниво.

 

Съобразно културния календар

 

 

Читалища

 

 

Община Пазарджик Собствени средства

4.

Съхраняване и популяризиране на местните обичаи и традиции от българския фолклор.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

5.

Запознаване на подрастващото поколение с местните традиции и празнично-обредния календар.

Празнично-обреден календар

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

ІІІ.

Повишаване на квалификацията

2024 г.

 

 

1.

Участия в обучения и срещи, организирани от външни организации.

Съобразно организирани обучения

Външни организации

Собствени средства, дарения, спонсорство

2.

Организиране на обучения и семинари с подкрепата на партньори

Съобразно организирани обучения

Община Пазарджик

Община Пазарджик дарения, спонсорство

3.

Проучване на добри практики от водещи културни организации

 

 

2024 г.

Читалищата

Собствени средства

 

 

ІV.

Културни и образователни мероприятия

 

 

 

1.      

Организиране и провеждане на мероприятия, свързани с общински, регионални и национални празници.

Съобразно календар

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

2.

Включване в инициативи, организирани от Община Пазарджик

2024 г.

Община Пазарджик

Община Пазарджик

Собствени средства

3.

Провеждане на образователни инициативи с местното население и младите хора.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

4.

Чествания на бележити дати и годишнини по читалища

 

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

V.

Поддръжка,  ремонт и модернизиране на МТБ

 

 

 

1.

Извършване на неотложни ремонти  и частични ремонти

при необходимост

Община Пазарджик

Читалища

Община Пазарджик Собствени средства

VІ.

Разработване и реализиране на проекти

 

 

 

1.

Участие в проекти на Министерството на културата

2024 г.

Читалищата

Собствени средства

2.

Разработване на проекти и кандидатстване по програми

2024 г.

Читалищата

Собствени средства

VІІ.

Партньорства и популяризиране на дейността

 

 

 

1.

Създаване  и поддържане на добро партньорства с други културни организации, клубове, училища и детски градини, НПО, медиите, бизнеса и др.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства дарения, спонсорство

2.

Популяризиране на образователни и културни прояви в местните медии.

2024 г.

Читалищата

Собствени средства, дарения, спонсорство

 

         Независимо от юридическата самостоятелност на читалищата, изхождайки от тяхната роля като институции, съхранили вярата, обичаите, традициите, бита, развивайки и обогатявайки любителското творчество и фолклора, е необходима активна подкрепа на културната им дейност.

         Целта на Програмата за развитие на читалищата в община Пазарджик е да се засили обществената роля на читалищата като традиционни културни и образователни центрове и да предложи работещи модели за тяхното модернизиране и участие в развитието на местната общност.

         Настоящата програма е насочена към населението на община Пазарджик, като акцентът е поставен върху дейността на читалищата.

 

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

37

36

1

0

  

НАЙДЕН ШОПОВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

Оригинал на документа в PDF

четвъртък 04 април 2024 - 13:25:52