Р Е Ш Е Н И Е №183 ОТНОСНО: Приемане на механизъм за разпределение на субсидии между дружествата, изпълняващи превози по вътрешноградски линии от транспортните схеми на Община Пазарджик

     О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К 

 

Р Е Ш Е Н И Е

183

от 27 юли 2023 година, взето с Протокол №8

 

 

ОТНОСНО: Приемане на механизъм за разпределение на субсидии между дружествата, изпълняващи превози по вътрешноградски линии от транспортните схеми на Община Пазарджик.

 

В изпълнение на разпоредбите на Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите, Общинският съвет, след като обсъди предложението на Кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и чл. 57, ал. 1 и ал.2 от Наредба за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите,

 

Р Е Ш И:

 

  1. Приема механизъм за разпределение на субсидии между дружествата, изпълняващи превози и линии от транспортните схеми на Община Пазарджик, с които има сключени договори за превоз, при следните показатели:

          - Подлежащ на субсидиране пробег, приведен на база на пътнико-вместимост – 30%;

- Реализирана загуба в резултат от изпълнение на задължението за извършване на обществена услуга – 30%;

- Равнище на превозната цена – 5%;

- Експлоатационни условия – 20%;

- Екологично въздействие върху околната среда – 15%.

 

  1. Субсидии за пътнически превози се предоставят на превозвачите до размер, който не превишава сумата, съответстваща на нетния финансов ефект.

 

  1. Когато превозвачите дължат суми за неустойки или обезщетения по сключените с Общината договори за обществен превоз на пътници, дължимите суми се превеждат в съответствие с предвиденото в договорите.

 

 

 

 

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

30

30

0

0

 

 ОРИГИНАЛ НА ДОКУМЕНТА

 

 

 

 

 

 

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

четвъртък 03 август 2023 - 11:32:39