Р Е Ш Е Н И Е №179 ОТНОСНО: Участие на Община Пазарджик като община-кандидат в партньорство с Община Пещера като община-партньор и „ХЕБЪР БУС“ АД – оператор на ДОУ при подготовка ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИЯ:

О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

 

Р Е Ш Е Н И Е

179

от 27 юли 2023 година, взето с Протокол №8

 

 

ОТНОСНО: Участие на Община Пазарджик като община-кандидат  в партньорство с Община Пещера като община-партньор и „ХЕБЪР БУС“ АД – оператор на ДОУ при подготовка ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИЯ: „Изпълнение на мерки за подобряване на устойчивата градска мобилност на Община Пазарджик и Община Пещера“ по процедура BG-RRP-8.013 „Екологосъобразна мобилност“ с финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост в изпълнение на инвестиция C8.I7 „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на Република България.

 

Предложението на Кмета на Общината за приемане на изготвеното ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИЯ: „Изпълнение на мерки за подобряване на устойчивата градска мобилност на Община Пазарджик и Община Пещера“ по процедура BG-RRP-8.013 „Екологосъобразна мобилност“ с финансиране от  Механизма за възстановяване и устойчивост  в изпълнение на инвестиция C8.I7 „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на Република България, е мотивирано и законосъобразно.

В рамките на Компонент 8 „Устойчив транспорт“ на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на Република България се изпълнява реформа  „Устойчива градска мобилност“, чиято цел е да насърчи използването на планове за устойчива градска мобилност (ПУГМ), интегрирани в териториалните стратегии за развитие на регионите за планиране от ниво NUTS 2 и в плановете за развитие на общините.

Целта на процедурата е подкрепа на реформата за устойчива градска мобилност, която въвежда изискване за съответствие на мерките за развитие на градския транспорт (включително междуселищния) в общините с планове за устойчива градска мобилност, разработени като част от плановете за интегрирано развитие на общините или като самостоятелен стратегически документ.

Основната цел е да се изпълнят мерки за устойчива градска мобилност в партньорства при наличието на идентифицирани проекти/приоритети в одобрените Планове за интегрирано развитие на общините (ПИРО) и в Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите от ниво NUTS 2, както и съответствие с одобрените Плановете за устойчива градска мобилност (интегрирани в ПИРО или актуализирани в съответствие с ПИРО).

Поради  това Общинският съвет – Пазарджик, след като обсъди предложението на Кмета на Общината и на основание чл. 21, ал. 2 и чл. 21, ал. 1, т. 12 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 8, ал. 5 от Наредба № РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии,

 

Р Е Ш И:

 

  1. Общински съвет – Пазарджик дава съгласие Община Пазарджик да кандидатства по процедура BG-RRP-8.013 „Екологосъобразна мобилност“ с финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост в изпълнение на инвестиция C8.I7 „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на Република България;
  2. Общински съвет – Пазарджик дава съгласие Община Пазарджик да участва като община-кандидат в партньорство с Община Пещера като община-партньор и „ХЕБЪР БУС“ АД – оператор на ДОУ при подготовка ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИЯ: „Изпълнение на мерки за подобряване на устойчивата градска мобилност на Община Пазарджик и Община Пещера“ по процедура BG-RRP-8.013 „Екологосъобразна мобилност“ с финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост  в изпълнение на инвестиция C8.I7 „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на Република България.
  3. Общински съвет – Пазарджик гарантира и декларира, че ще бъдат осигурени оборотни средства за точното и навременно изпълнение на планираните по проекта дейности, за които Кандидатът отговаря.
  4. Общински съвет – Пазарджик декларира, че ще бъде осигурен собствен принос в размер на 10% от допустимите разходи по ПИИ за Дейности 1, 2 и 5 на планираните по проекта дейности, за които Кандидатът отговаря.
  5. Общински съвет – Пазарджик дава съгласие „ХЕБЪР БУС“ АД – партньор по споразумението, да възложи и проведе обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и да сключи договори с изпълнители за осъществяването на дейности по ПИИ, при съобразяване с изискванията на одобрените по процедурата  Насоки за кандидатстване по процедурата  за допустимите дейности, конкретно дейност 1 и дейност 2 от одобрените Насоки за кандидатстване по Механизма за възстановяване и устойчивост, като новозакупените активи ще бъдат собственост на Община Пазарджик.
  6. Общински съвет – Пазарджик дава съгласие Община Пазарджик, като собственик на активите, да ги предостави на оператора ХебърБус АД  безвъзмездно, под наем или друга форма на предоставяне за ползване, съгласно конкретните нужди.
  7. Общински съвет – Пазарджик дава съгласие „Тролейбусен транспорт“ АД да предостави част от терена на депото за монтаж на новозакупените зарядни станции.

 

 

 

 

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

32

25

0

7

 

 ОРИГИНАЛ НА ДОКУМЕНТА

 

 

 

 

 

 

 

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

четвъртък 03 август 2023 - 11:02:19