Р Е Ш Е Н И Е №178 ОТНОСНО: Приемане на План за устойчива градска мобилност на Община Пазарджик за периода 2023-2030 година.

О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

178

от 27 юли 2023 година, взето с Протокол №8

 

 

ОТНОСНО: Приемане на План за устойчива градска мобилност на Община Пазарджик за периода 2023-2030 година.

 

Предложението на Кмета на Общината е мотивирано и законосъобразно.

С приемането на изготвения План за устойчива градска мобилност на Община Пазарджик за 2023-2030 г.  Общината може да кандидатства за финансиране по проекти за устойчива градска мобилност, като задачата на ПУГМ е да оформи рамка, задаваща основните насоки за устойчиво развитие на мобилността в града, както и да планира и осигури готовност за кандидатстване по програми, финансирани включително със средства от ЕС чрез Европейските фондове при споделено управление и такива, чрез Механизма за възстановяване и устойчивост. Устойчивият план за градска мобилност е стратегически документ, предназначен да задоволи нуждите от мобилност на хората и бизнеса в градовете и техните околности за по-добро качество на живот, в т.ч. достъп до работни места и услуги за всички; подобряване на безопасността; намаляване на замърсяванията, парниковия ефект и консумацията на енергия; подобряване качеството на транспортиране на хора и стоки; повишаване цялостното качество на градската среда.

 

Поради  това Общинският съвет – Пазарджик, след като обсъди предложението на Кмета на Общината и на основание чл. 21, ал. 1, т. 12 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 8, ал. 5 от Наредба № РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии,

 

Р Е Ш И:

 

Приема Плана за устойчива градска мобилност за периода 2023-2030 година на Община Пазарджик. /Приложение№1/.

 

 

 

 

 

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

32

23

0

9

 

 ПРИЛОЖЕНИЕ

 ОРИГИНАЛ НА ДОКУМЕНТА

 

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

четвъртък 03 август 2023 - 10:32:03