Р Е Ш Е Н И Е №159 ОТНОСНО: Одобряване на решение на Кмета на Община Пазарджик за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на „Концесия за стопанисване на воден обект, разположен в землището на с. Овчеполци и

     О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

159

от 29 юни 2023 година, взето с Протокол №7

 

 

ОТНОСНО: Одобряване на решение на Кмета на Община Пазарджик за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на „Концесия за стопанисване на воден обект, разположен в землището на с. Овчеполци и управление на услуги в сферата на рибарството и аквакултурите”.

 

След като обсъди предложения от Кмета на Община Пазарджик проект на решение за откриване на процедура за определяне на концесионер, на основание чл. 21, ал. 1, т. 8, във връзка с ал. 2 от ЗМСМА, чл. 40, ал. 2, т. 1 и чл. 71, ал. 1, във връзка с ал. 4 от Закона за концесиите (ЗК) и като взе предвид посочените по-долу мотиви:

 

  1. Проектът за концесия с наименование „Концесия за стопанисване на воден обект, разположен в землището на с. Овчеполци и управление на услуги в сферата на рибарството и аквакултурите” е включен в План за действие за общинските концесии за периода 2021-2027 г.
  2. Изготвени са:

- концесионни анализи: правен, технически и финансово-икономически анализ, които са в съответствие и съгласно реда на чл. 57, ал. 2 от ЗК и Наредбата за изискванията за определяне на финансово-икономическите елементи на концесията;

- проект на обосновка на концесията, проект на документация на концесията, проект на обявление  – съобразно разпоредбата на чл. 58, ал. 1, във връзка с ал. 2 от ЗК.

  1. По реда на чл. 58, ал. 3 от ЗК са изискани и получени съгласувателни становища от компетентните държавни органи: Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи.

 

  1. Със ЗК е определено, че правомощията на концедент за общинските концесии се изпълняват от кметовете на общини, но за осигуряване на административен контрол и гарантиране защитата на обществения интерес е предвидено съответният Общински съвет да одобрява основните актове, свързани с възлагането и изпълнението на общинските концесии – откриването и прекратяването на процедура, както и изменението и прекратяването на концесионни договори. Със ЗК на общинските съвети е възложено да одобряват годишни отчети на кметовете на общини относно изпълнението на включените в Плана за действие проекти и на концесионните договори.
  2. Предоставени приложения, както следва:

5.1. проект на решение на кмета на община Пазарджик за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на „Концесия за стопанисване на воден обект, разположен в землището на с. Овчеполци и управление на услуги в сферата на рибарството и аквакултурите”;

5.2. обосновка за възлагане на концесията;

5.3. проект на документация за концесията;

5.4. проект на концесионен договор;

5.5. проект на обявление;

5.6. съгласувателни становища по чл. 58, ал. 3 от Закона за концесиите;

 

Общинският съвет – Пазарджик

 

Р Е Ш И:

 

І. Одобрява проекта на решение на Кмета на Община Пазарджик за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия „Концесия за стопанисване на воден обект, разположен в землището на с. Овчеполци и управление на услуги в сферата на рибарството и аквакултурите”.

ІІ. Процедурата за определяне на концесионер да се организира от концедента, който съгласно чл. 17, ал. 5, във връзка с ал. 3 от Закона за концесиите е кмета на Общината и да се проведе от назначена от него комисия за провеждане на процедурата за определяне на концесионер.

ІІІ. Решението не подлежи на обжалване, относно неговата законосъобразност, съобразно чл. 156, ал. 5 от Закона за концесиите.

 

 

 

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

36

36

0

0

 

 Оригинал на документа

 Поименно гласуване

 

 

 

 

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

четвъртък 06 юли 2023 - 10:35:58